7 de gen. 2010

Faisà al foie de pebre

Per Nadal arriben als nostres mercats tota una varietat d’aviram, que desterren per uns dies el quotidià i “socorrido” pollastre “vulgaris”, i ens permeten gaudir d’altres textures de carn. Avui us ofereixo una recepta que té com a protagonista el faisà, una au polígama (per si no ho sabeu els mascles poden tenir autèntics harems de nombroses femelles). Amb tant d’estrès i exercici no és estrany que la seva carn estigui molt treballada i calgui estovar-la per tal que no sigui massa eixuta.
Ingredients (per a 4 persones): 1 faisà; ¼ de kg. de llard de porc; 2 fetges d’ànec i/o pollastre; 1 llauna o tarrina de paté de pebre; 1 ampolla de vi de porto o vi de xerès; una barreja de bolets (els que més us agradin o els que trobeu)

Preparació: Quan comprem la peça que hem triat hem de demanar que la buidin de dins; un cop a casa la rentem bé i acabem de polir-la. Sofregim els fetges amb una mica de llard de porc i quan estiguem a punt de retirar-los del foc, hi afegim el paté de pebre i un raig de vi de porto o xerès. Un cop fet ho passem pel xino o la batedora i reservem la pasta resultant.Per una altra banda, posem una mica de vi de porto o xerès al foc molt suau per coure els bolets. Quan ja estiguin cuits afegim la pasta que teníem reservada i farcim l’interior del faisà, el cosim i lliguem les ales als pits de l’au perquè no s’obrin durant la cocció. La salpebrem i la posem en adob a la nevera durant 24 hores amb el vi de porto o xeres per tal que s’estovi i agafi perfum.Fregim la peça amb la resta de llard de porc donant-li voltes perquè quedi ben daurada per tot arreu. Afegim els sucs de l’adob i deixem coure a foc lent per reduir el vi i que la carn quedi ben cuita. Podem acompanyar aquest plat amb verdures al vapor o a la brasa i també amb patates al caliu. Tere Jorge