1 de set. 2010

Recorreguts per la Bíblia més curiosa: 2. El llibre dels Jutges

Continuant la sèrie iniciada en el número passat, us proposo un altre recorregut bíblic. En aquest cas, un llibre sencer, el llibre dels Jutges. El llibre pròpiament dit ocupa un total de setze capítols, i després hi ha quatre capítols més que són un apèndix. O sigui que, si voleu, us podeu aturar al capítol 16, amb la història de Samsó, o arribar fins al final, al capítol 21.
El llibre dels Jutges és, probablement, l’escrit més "arcaic" de tot l’Antic Testament. Presenta un recull d’històries diverses que ocupen el temps que va des de l’arribada a la Terra Promesa després de la fugida d’Egipte, cap a l’any 1200 abans de Crist, fins a la instauració de la monarquia, cap a l’any 1030 abans de Crist. I ens mostra, amb tota la seva cruesa, la duresa de l’ocupació d’aquell territori per part de les tribus israelites.
Els "jutges" eren cabdills que apareixien enmig del poble en situacions conflictives i que, al front d’alguna o algunes de les tribus, realitzaven determinades gestes que anaven ampliant la part dominada pels israelites. I hi ha de tot. Des de la tragèdia de Jeftè que fa vot que, si Déu li concedeix la victòria, sacrificarà la primera persona que el surti a rebre... i qui surt és precisament la seva filla, la qual accepta de ser sacrificada. Fins a la coneguda història de Samsó, amb totes les traïcions i males arts acumulades. Passant per l’orgull feminista de Dèbora que anuncia al cabdill corresponent que la victòria aquest cop serà gràcies a les dones... No són històries exemplars, sens dubte. Sinó vida molt real! Josep Lligadas