7 de març 2008

Calçots "abrigat"

Diuen que el “calçot” va ser descobert, a finals del segle XIX, per un solitari pagès de Valls que se li va acudir coure a les brases uns brots tendres d’una ceba vella i que va ser ell mateix l’inventor de la salsa que ha arribat a nosaltres amb algunes variants. Ja sabeu que la salsa dels calçots és “un petit secret” i que tothom pensa que la seva variant és l’autèntica. Poc es podia imaginar aquell pagès que la seva menja solitària esdevingués amb el temps un dels plats més populars i divertits per menjar en grans colles. Perquè el millor dels calçots no és el calçot en si mateix sinó allò que l’acompanya, la salsa i les ganes de riure i passar-ho bé. Com diu molt encertadament el Bigas Luna, “el calçot, el porró i els castellers: tres coses nostres que sempre m’han fascinat, surten de la terra i em fan mirar al cel”. Avui us proposo una recepta de calçots “urbanites”, és a dir per aquells que volen fruir dels calçots dins la ciutat.
Ingredients per a 4 persones: uns 10 calçots per persona (depenent de la capacitat “engolidora”); farina; ou batut; farina de galeta.
Per fer la salsa de calçots: una cabeça d’alls escalivats; 100 gr. d’ametlla torrada; 30 gr. d’avellana torrada; 4 o 5 tomàquets madurs escalivats; 80 cls. d’oli d’oliva; una llesca de pa sec torrat i sucat en vinagre; una nyora o dues cullerades de pebre vermell (pimentón).
Preparació: Netegem els calçots sota l’aixeta per tal de treure’ls la sorra i tallem la llargada de les fulles verdes. Un cop nets els bullim lleugerament (que quedin sencers i no es desfacin). Els posem a escórrer i els arrebossem, passant-los primer per farina, després per ou batut i finalment per farina de galeta. Els fregim en abundant oli calent.
Per a la salsa només cal que agafem tots els ingredients que hem relacionat i els passem per la batedora.
És una recepta molt senzilla i una manera diferent de menjar calçots. Si voleu podeu tallar els calçots per la meitat (al llarg) abans d’arrebossar-los (sobretot si són molt gruixuts).
Tere Jorge