28 de febr. 2010

El Fòrum Català de Teologia i Alliberament


Com a expressió catalana dels Fòrums Mundials de Teologia i Alliberament i en el marc del II Fòrum Social Català, el cap de setmana del 23 i 24 de gener, s’ha celebrat a Barcelona el I Fòrum Català de Teologia i Alliberament. Més de cinc-centes persones inscrites, de totes les edats.
Una trobada de cristians de tradició catòlica, oberta a altres creences, intraconfessional, no per parlar de dogmes, sinó de transcendència i alliberament.
Una oportunitat per compartir vida i experiències. Quaranta tallers, molt diversos, expressions de vivències i experiències: nous models comunitaris, nous espais de pregària amb gent jove, pobresa i compromís social, creients en diàspora, nous models organitzatius compartits per laics i religiosos...
Una trobada per escoltar i dialogar des de la llibertat i la maduresa, amb la convicció que el que ens uneix és molt més que el ens separa, quan entremig no s’hi posa el poder, l’autoritat, ni els personalismes o la varietat absoluta, quan, sobretot, el centre és la persona, amb la certesa que tots i totes, naixem iguals i sense papers.
Una alenada d’aire, que bé es podria resumir amb un clam: “Un altre món és possible, com també ho és una altra manera de viure la fe, una altra manera d’entendre Déu i unes altres maneres de ser i fer Esglésies”. Un clam fet des de l’esperança que creix i fa créixer la consciència i augmenten els grups que volen protegir les persones i promoure el canvi d’estructures.
Una trobada bàsicament de laics i laiques, amb capacitat d’organitzar-se, fer i ser comunitat creient, fer i sentir-se església, des de la perifèria, sense jerarques, a contra corrent, però església.
Una trobada que crea xarxa, espais d’intercanvi, de persones i grups, que des de diferents experiències i/o religions, senten la necessitat de compartir, trencar la solitud en la quals molts viuen o vivim la nostra fe. Un espai per rebre i donar suport.
Una oportunitat que va acabar amb compromisos:
Identificar persones, organitzacions, moviments i grups que volen i senten la necessitat de compartir:
El sentit transcendent, la pràctica espiritual alliberadora i optimista o la vida en comunitat, presents en totes les tradicions religioses.
L’orientació per l’alliberament i el treball per un món més just, des de la dimensió professional, sindical o política o des de moviments socials que proposen alternatives contra la marginació i l’atur, immigració, pau, solidaritat internacional, ecologia, model econòmic, etc.
Vetllar per l’extensió de la xarxa arreu de Catalunya.
Posar-se en contacte amb grups semblants de la resta de l’estat, d’Europa i Països del Sud.
Preparar la trobada presencial cada dos anys.
Una oportunitat que no té marxa enrere.
Una experiència que es vol fer forta per continuar treballant des de la força de l’optimisme i la seguretat de saber que som molts, cada vegada més, els que volem continuar caminant.
http://teologiaialliberament.ning.com
Pere Vilaseca