6 de maig 2010

Pollastre amb salsa de taronja

El Wok, a banda d’una cadena de menjar asiàtic que està substituint els típics restaurants xinesos, agafa el nom de l’estri de cuina asiàtic per excel·lència. El principal avantatge del wok, és la seva forma còncava que proporciona una petita zona al fons que ens permet escalfar intensament amb un mínim de combustible. La seva fondària també ens permet remoure vivament els aliments sense el perill que surtin disparats del recipient. Les seves parets corbades no permeten que els aliments s’enganxin i assegura que conservin tot el seu sabor. Cuinar al wok és sinònim de cuina sana, amb molt poc greix i que combina magistralment la filosofia culinària oriental amb un art de cuinar ràpid, lleuger i natural. És a dir, un fast-food sa. Avui la recepta ens permetrà endinsar-nos en un altre món.
Ingredients (per a 4 persones): 1 pollastre desossat; sal, pebre; 8 cullerades d’oli; sèsam; 4 o 5 cullerades de mel més aviat líquida; 1 taronja; 1 cullerada i mitja de sucre; verdures variades.
Preparació: Tallem i salpebrem el pollastre en trossets no gaire grans i tots més o menys de la mateixa mida per tal que a l’hora de cuinar es facin al mateix temps. Barregem la mel amb 3 cullerades d’oli i el sèsam i li tirem per sobre al pollastre deixant en maceració uns 30 minuts.
Escalfem la resta d’oli (és a dir, 5 cullerades) en el wok i fregim els trossets de pollastre, uns 4 minuts per cada banda fins que estiguin gairebé fets.
Retirem el wok del foc i traiem el pollastre que reservarem en un recipient. Rentem la taronja, l’eixuguem i ratllem una part de la pell i de l’altra part en fem tires primetes. Espremem el suc de la taronja.
Escalfem en el wok, a foc lent, el sucre fins que es caramel·litzi i el retirem del foc per afegir el suc de la taronja i el suc de la cocció. Remenem fins a aconseguir una salsa uniforme; si cal hi afegim més aigua o més suc de taronja. Barregem les ratlladures de taronja i ho deixem bullir a foc lent uns 3 minuts, hi afegim el pollastre i ho deixem coure junt uns 3 minuts més.
Si voleu hi podeu afegir verdures, que haureu de saltejar prèviament en l’oli un cop fregit el pollastre. Podeu utilitzar les verdures que vulgueu; això sí, tallades petites i de la mateixa mida.
Tere Jorge