5 de gen. 2008

La pell de la memòria

La pell de la memòria. Jordi Sierra i Fabra. Ed. Baula, 1995 (català); Ed. Edelvives, 2006 Colección Alandar (castellà). Narrativa juvenil.
Jordi Sierra es defineix com “anticonvencional, franctirador, inclassificable, inetiquetable i individualista”, però el cert és que ens ajuda a pensar i conèixer el món en què vivim a través dels sentiments que provoca en el lector i sobretot s’adreça especialment al lector juvenil. Potser amb l’esperança que quan siguin adults ho facin millor que nosaltres.
Només obrir el llibre trobem aquesta frase: “Cadascuna de les parts d’aquesta història està succeint ara mateix”. I, per desgràcia, té tota la raó. Aquesta història dura i tendra alhora, ens transporta a l’Àfrica amb la intenció d’explicar a través dels ulls innocents d’un nen d’onze anys, el Kalil Mtube, com viu una situació dramàtica, el seu propi drama, quan el seu pare el ven com a esclau, i per tant és arrencat de casa seva i obligat a treballar brutalment. En Kalil haurà de recórrer un llarg camí abans d’aconseguir la llibertat. Aquesta novel·la no pretén ser un estudi social, polític, ni religiós, sinó simplement la veu transparent d’un de tants protagonistes de l’horror humà.
És una bona proposta com a regal de Nadal per als nostres joves, és una història que no els deixarà indiferents ja que reflecteix l’explotació, la lluita per sobreviure i el desempar a què estan sotmesos una bona part de la població mundial.
A més cal dir que el 0,7% de la venda d’aquest llibre es destina a la construcció de l’escola que l’ONG “Solidaridad, Educación, Desarrollo” (SED) gestiona a San Julián (El Salvador).
Tere Jorge