10 de gen. 2008

Peix blau en escabetx

L’escabetx és una salsa o un adob amb una base de vinagre que serveix per a posar en conserva carns o peixos. El seu origen és molt antic. En poblacions marineres, per aprofitar els dies d’una pesca abundant, es preparaven en conserva diferents tipus de peix (preferentment blau). Amb el pas del temps, la recepta ha quedat com un excel·lent plat fred que millora d’un dia per l’altre.

Ingredients (per a 4 persones): 16 sardines mitjanetes; 2 cabeces d’all; 1 ceba grossa; 1 culleradeta de pebre vermell; 2 fulles de llorer; 2 nyores: mig litre d’oli d’oliva; 4 cullerades grosses de vinagre; 4 cullerades de vi blanc; 8 grans de pebre negre.
Preparació: Demanem a la peixateria que ens treguin el cap de les sardines i netegin les tripes. Un cop a casa les tornem a netejar i les salem amb sal gruixuda. Les enfarinem i les fregim. En el mateix oli posem els alls sense pelar i quan estiguin daurats, hi afegim la ceba tallada a tires fines i el llorer. És recomanable seguir aquest ordre perquè cada cosa necessita el seu temps per a daurar-se. Hi afegim el pebre negre i la nyora i a darrera hora hi afegim el pebre vermell (apartant la paella del foc i remenant-lo ben bé perquè no es cremi) i el vinagre.
Quan hagi fet una mica de xup-xup hi afegim les sardines i ho deixem coure uns cinc minuts a foc lent. Ho tastem per comprovar si cal afegir-hi més sal o vinagre, segons el gust. Una vegada fet ho deixem refredar.

Nota: Es pot utilitzar qualsevol peix blau com el seitó, el verat o la tonyina.

Tere Jorge

Publicat en el número 41, octubre de 2004