9 de des. 2007

Bacallà a l’estil de la Selva

Cada any per aquesta època intento oferir-vos un plat de bacallà de la cuina tradicional d’arreu, que s’aparti una mica dels plats més coneguts i que vingui a ampliar el nostre coneixement en les possibilitats que ens ofereix aquest peix que agafa un especial protagonisme durant la Quaresma i la Pasqua. Potser és pel fet que el bacallà, parlo del salat, en certa manera ressuscita i reneix a un estat molt superior i molt més apreciat que quan era fresc. Coses que passen.

Ingredients (per a 6 persones): 12 trossos de bacallà; 100 gr. panses de Corint; 100 gr. de pinyons; 12 ametlles torrades; 2 cebes; 300 gr. de tomàquets; 2 pomes; 1 tassa de brou de peix o aigua; pa fregit; farina; oli, sal i pebre.
Preparació: Posem les panses en remull almenys dues hores abans de cuinar el plat (es poden posar en aigua o mosacatell). El bacallà el podem comprar dessalat o bé dessalar-lo nosaltres a casa posant-lo en remull durant dos dies i canviant l’aigua fins a tres vegades (fareu bé de consultar al bacallaner). L’escorrem i l’eixuguem ben bé, el passem per farina i el fregim. Reservem l’oli.
Per una altra banda escaldem les pomes durant dos minuts en aigua bullint. Les traiem i pelem i tallem en quatre trossos (netegem el cor) i de cada tros en fem dues o tres parts.
Tallem les cebes ben petites i les sofregim lentament en l’oli que teníem reservat. Quan estiguin ben toves, però sense enrossir, hi afegim el tomàquet (prèviament escaldat durant dos minuts i pelat). Deixem que es redueixi una mica i afegim les panses i els pinyons. A continuació incorporem l’aigua o el brou, la sal i el pebre al gust. Ho tapem tot i ho deixem coure durant 10 minuts.
Preparem la picada amb les ametlles, el pa fregit i una mica d’oli i afegim aquesta picada a la salsa junt amb el bacallà i els trossos de poma. Ho deixem coure 10 minuts més i ja estarà llest.

Tere Jorge

Publicat en el número 39, abril de 2004