7 de des. 2007

Panada

Les panades eren a l’Edat Mitjana una forma de conservació d’aliments i s’utilitzaven habitualment en cuina noble i reial. També a les masies es coïen el propi pa. Aquest fet, que es feia habitualment cada quinze dies, requeria una dedicació quasi exclusiva i un tragí constant, així que, aquell dia, calia fer un dinar que no necessités gaire cura, que pogués aprofitar el forn encès i que no distragués de la feina principal que era fer el pa. D’aquesta manera va néixer la coca (una versió més popular que la panada) feta amb el que es tingués en aquell moment.
Val la pena recuperar doncs, aquesta agradable forma d’aprofitament de sobrants i restes, sobretot ara després de la tìpica i tòpica “cuesta de enero”.
Ingredients: 500 gr. de farina;1 culleradeta i mitja de llevat; 250 ml. d’aigua tèbia; 1 culleradeta i mitja de sal; 2 cullerades d’oli d’oliva. Per al farcit: restes de verdures, tonyina amb sobres de samfaina, la carn bullida del caldo sofregida amb ceba, pernil i tomàquet. Al cap i a la fi admet tot allò que la vostra imaginació sigui capaç d’inventar.
Preparació: Primer dissoldrem, en un bol, el llevat en quatre cullerades de l’aigua tèbia que utilitzarem per a la massa. Ho deixarem reposar durant 5 minuts fins que el llevat comenci a fer bombolles i hi incorporarem la resta de l’aigua. Barrejarem la farina amb la sal i l’anirem incorporant a poc a poc per evitar els grumolls. Quan tingui un cos, s’hi ha d’afegir l’oli d’oliva i amassar sobre una superfície enfarinada durant 10 minuts, afegint-hi farina si cal, fins que la massa tingui una textura elàstica. En farem una bola i la deixarem reposar tapada amb un drap, durant una hora i mitja aproximadament (veureu que ha duplicat el seu tamany). Dividirem la massa en dos blocs. Estirarem el primer amb un corró i el posarem sobre la plata del forn (que haurem untat amb oli). Hi posarem al damunt el farciment escollit i ho taparem amb l’altre bloc de massa, també estirat. És important que abans de ficar-la al forn dobleguem els extrems, com si féssim una vora, i els tanquem pressionant amb una forquilla per evitar que surti el farciment. Punxem la superfície amb la forquilla i la pintem amb ou batut. Ja la podem posar al forn, a uns 180 graus, durant una mitja hora aproximadament.

Tere Jorge

Publicat en el número 38, febrer de 2004