17 de febr. 2009

Déjame intentarlo


Déjame intentarlo. La discapacidad: hacia una visión creativa de las limitaciones humanas. Tomás Castillo Arenal. Editorial Ceac. Barcelona 2007.
Vivim com si fóssim “guapos per sempre”, és a dir, com si mai no tinguéssim limitacions, com si sempre fóssim joves i ens n’haguéssim de conservar, com si la mort no existís... En aquest context ens costen especialment de pair les limitacions psíquiques o físiques, tant és. La nostra dificultat per encaixar-ho es deixa notar, per exemple, en la necessitat continuada d’anar canviant la paraula que utilitzem per definir la gent que pateix cert tipus de limitació: subnormals, deficients, disminuïts, disca-pacitats, persones amb depen-dència... La bona intenció hi és, però els mots acaben convertint-se en insults.
Tomás Castillo, en el seu llibre, va desgranant una mena de decàleg que ajuda a percebre aquesta qüestió des d’una altra perspectiva. Alguns exemples:
  • La discapacitat, com la capacitat, forma part de la naturalesa humana.
  • La discapacitat, com a component d’un estat de salut, pot ser temporal.
  • La discapacitat està condicionada per l’acceptació social de la meva limitació.
  • La discapacitat no significa una minoria d’edat permanent.
  • Les persones no són classificables per la seva discapacitat.
  • La discapacitat està en funció del medi en què la persona es mou.
  • La discapacitat és un terme genèric a revisar.
En definitiva, tots som en certs moments de la vida, discapacitats i aquesta limitació no depèn només de nosaltres mateixos sinó de com els altres ens veuen.
El llibre ve acompanyat d’un DVD que permet, per exemple, tractar el tema en fòrums i debats. De debò que està molt bé. Mercè Solé

4 comentaris:

Anònim ha dit...

No conec aquest llibre, però m'interessa el món de la discapacitat.
Fins que no el compri i el pugui llegir i valorar, deixis que el pugui recomanar en nom teu al meu blog?
Copiaria el teu comentari i citaria el teu no,
Gràcies.

Mercè Solé ha dit...

O, i tant! Quan l'hagis llegit, ja ens diràs què en penses!
a mi me'l va recomanar la directora del taller on va el meu cunyat. I penso que és una bona aportació.
Mercè

Anònim ha dit...

http://elintegrismoespecado.blogspot.com/

Aquí iremos desgranandolas raíces, el modus operandi y los principales actoresdel integrismo en Cataluña y sus perversas estrategiaspara copar el poder. Actúan como una quinta columna, pero dejan rastros. Sin prisas, iremos desenmascarándoles.

Anònim ha dit...

[url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/ganardinero.jpg[/img][/url]
[b]Estas necesitando informacion sobre como ganar dinero[/b]
Hemos encontrado la mejor pagina web en internet de como trabajar en casa. Como nos ha sido de interes para nosotros, tambien les puede ser de utilidad a ustedes. No son solo metodos de ganar dinero con su pagina web, hay todo tipo de metodos para ganar dinero en internet...
[b][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url]Te recomendamos entrar a [url=http://www.ganar-dinero-ya.com/]Ganar dinero desde casa[/url][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url][/b]