6 de març 2010

Bacallà a la mel, amb mandarina


A la mel se li atribueixen de ben antic propietats medicinals. Qui no ha pres mai mel calenta amb llimona per aturar aquella tos tossuda que no ens deixava conciliar el son? Sovint ha estat citada com a símbol de dolçor, suavitat o màxim bé terrenal o celestial, per tant, també de l’estat de perfecta felicitat. Pel seu valor alimentici simbolitza en si mateixa la energia vital de la immortalitat.
En l’antiguitat es considerava la mel com a aliment “místic”, entre altres coses perquè la produeix un animal innocent (si no l’emprenyes gaire), a partir de les innocents flors i, el que és més important, sense que sigui necessari fer-los cap mal, ni tan sols tocar-les. És qüestió d’arribar a un pacte mutu de no agressió.
Aplicada a la cuina podem arribar a un punt d’equilibri perfecte entre tradició i innovació amb una cuina feta amb dolçor i afecte, una cuina natural inspirada en la tradició de les nostres àvies, però creada amb un toc de modernitat. I ara que arribem a la Quaresma no pot faltar un plat de bacallà, aquesta vegada banyat en mel. Salut i llarga vida!
Ingredients: lloms de bacallà dessalat de la millor qualitat que sigui accessible; 4 cullerades de mel; mandarines (1 per persona); ceba; porro; all; pebre; ametlla mòlta; 35 grams de pinyons; 70 grams de panses; pebre vermell; un got de vi blanc
Preparació:
Enfarineu els lloms de bacallà prèviament dessalats. Fregiu-los en abundant oli ben calent. Reserveu-los en un plat.
A continuació preparem la salsa. Peleu i talleu les cebes i els porros finament. Coeu-los en una cassola amb un rajolí d’oli sense deixar que agafin color. Afegiu-hi una cullerada d’ametlla, una cullerada petita de pebre vermell, la mel i un got de vi blanc. Remeneu-ho.
Peleu les mandarines i traieu-ne els grills, talleu alguns dels grills de les mandarines a dauets per a tenir dues textures, una petita en dauets i l’altra amb el grill sencer. Afegiu-hi el grapat de pinyons i les panses. Col·loqueu-hi el bacallà i deixeu-lo coure uns minuts.
Tere Jorge