8 d’ag. 2008

Roma: tres esglésies i una plaça


Si, a causa del gran desplegament mediàtic que ha tingut lloc a Roma aquests dies us han agafat ganes de visitar la ciutat, aquí teniu alguns suggeriments fora del circuit més habitual. Per desintoxicar, més que res.
Sant’Agostino. Aquesta església, propera a la plaça Navona, diu que era lloc de trobada d’humanistes i intel.lectuals del renaixement, que muntaven amb les seves amigues festes pagano-cristianes. El que hi destaca sobretot és una magnífica Mare de Déu del Part, de Jacopo Sansovino, que sembla tota una deessa romana. I un bell grup escultòric del mateix autor, amb santa Anna, Maria i Jesús. També hi ha aquí el sepulcre de santa Mònica, aquella mare possessiva que va remoure cel i terra fins a recuperar el seu fill sant Agustí.
Santa Maria in Cosmedin (a la fotografia). És una antiga església medieval, d’esvelt campanar romànic, coneguda sobretot perquè a la façana hi ha la Bocca della Verità, plena de corrues de turistes per fer-s’hi fotos. Però la gràcia és entrar-hi a dintre, i admirar la senzilla bellesa del lloc, amb els mosaics del terra i també del canelobre pasqual. I sobretot, si es pot, participar de la missa de ritu oriental que cada diumenge al matí hi celebra una comunitat no gaire nombrosa, i que resulta profundament atractiva.
Santi Cosma e Damiano. A tocar del Fòrum Romà i construïda sobre part de les seves dependències, a part d’un molt antic mosaïc a l’abssis, té un pessebre napolità de l’època barroca, pleníssim de figures i d’”efectes especials”, que certament té molta gràcia.
Giordano Bruno a Campo de Fiori. La plaça de Campo de Fiori forma part del circuit romà més conegut. La seva estructura medieval i la seva vitalitat contrasta amb la senyorial i propera plaça Navona. Però el que aquí proposem és aturar-se un moment davant l’estàtua del centre de la plaça, aixecada després de la caiguda dels Estats Pontificis, i que recorda el filòsof Giordano Bruno, que aquí va ser cremat per heretge l’any 1600. Tot un símbol de la complexíssima Roma… Josep Lligadas
Publicat l'abril de 2005

1 comentari:

Ramon Bassas ha dit...

Confirmo que ets molt bon guia de la Roma profunda