23 de set. 2008

La Franja de Ponent, un bon conjunt per recórrer de cap a cap (o a trossos)

La Franja de Ponent són les terres de parla catalana que pertanyen a l’Aragó. Tota una franja al llarg dels límits amb Catalunya, que va des del Pirineu fins al Maestrat, a tocar el País Valencià. Són quatre comarques: la Ribagorça, capital Benavarri, la Llitera, capital Tamarit de Llitera, el Baix Cinca, capital Fraga, i el Matarranya, capital Vall-de-roures.
I és un territori interessant, tant des des punt de vista del turisme convencional (hi ha esglésies romàniques, paisatges sorprenents, monuments antics), com des del punt de vista d’un turisme més d’aproximació a les persones i a la seva vida. I, en aquest darrer aspecte, té gràcia veure com a tot arreu es parla català, però es nota que costa que la gent visqui la seva llengua com una cosa valuosa i no com un residu provincià. Sort de les bones campanyes que fan sobre el tema diverses entitats locals i el mateix govern aragonès.
La proposta, doncs, seria recórrer alguna o algunes d’aquestes comarques, tant les capitals com anant poble per poble. J. Lligadas
Publicat al desembre del 2004