1 de set. 2008

Acollir un jove immigrant


Durant l’any 2003 vàrem acollir un noi immigrant, georgià, a casa. Formàvem part del programa ACULL que promovia l’entitat Punt de Referència. Aquesta entitat té com a objectiu principal donar suport a joves extutelats per a la seva plena integració social
El programa ACULL proposa l’acolliment temporal en famílies, de joves d’origen immigrat, durant vuit mesos desprès d’haver estat tutelats per l’Administració. En fer els 18 anys, surten dels sistemes de protecció social i per la seva condició d’adolescents sense família al nostre país i d’immigrats que es troben sols enmig d’una societat que no coneixen, estan en una situació de risc d’exclusió social.
L’experiència ha estat molt positiva. Nosaltres i les nostres filles hem tingut contacte amb una realitat que només coneixíem de lluny i ens ha ajudat a relativitzar la nostra manera de viure.
Aquesta realitat quan la tens dins de casa trastoca l’escala de valors i ajuda a veure les coses diferents, t’adones de l’enyor que pateix fora de la seva família, de la dificultat en l’obtenció de permisos de residència, i de les discriminacions pel fet de ser immigrat (que n’hi han) tant en l’accés a l’habitatge com en la feina.
Intentes ajudar-lo a entendre amb més facilitat el món que l’envolta. La convivència diària fa que comparteixis amb ell els seus neguits i afanys i que només està reclamant el que se li nega al seu país d’origen, una sortida, una esperança en un futur millor. Al seu país sovint hi ha corrupció, guerra o simplement res per menjar.
En aquesta experiència hem estat sempre acompanyats per altres acollidors i pels professionals de l’entitat amb qui hem pogut revisar el dia a dia.
Ha estat una oportunitat per obrir la nostra llar a un jove oferint-li un punt de referència. Animem a tothom que pugui a fer-ho. Els telèfons de l’entitat són 667.760.231 i 93.265.52.17
Josep Macià és tècnic de l’ajuntament de Mataró i Mercè Sellarès és mestra.
Publicat el desembre del 2004