17 de jul. 2008

La Colònia Güell


Vaig tenir ocasió de ser-hi no fa gaire, en una sortida de la xarxa “Parlar per conviure”, de voluntariat lingüístic de Viladecans. Havia anat a algun casament a l’església de Gaudí, però no m’havia fixat gaire en el conjunt.
La Colònia Güell va començar a construir-se cap al 1890, per iniciativa d’Eusebi Güell, el qual va voler instal·lar la seva nova fàbrica tèxtil en uns terrenys de la seva propietat allunyats de l’anarquisme barceloní.
I efectivament va aixecar la fàbrica, i una enorme masia, i les cases dels treballadors (totes amb hortet) i un teatre i un casino, una escola per a nens i una altra per a nenes, un convent i, l’obra més coneguda, l’església que encomanà a Antoni Gaudí.
El conjunt realment mereix la visita, que a més es fa amb bons guies: per la singularitat de la concepció que hi havi al darrere de la construcció, per l’interès de mecenatge cultural que se’n desprèn i sobretot per la qualitat de l’església gaudiniana.
Segurament, des de la nostra actual perspectiva, Eusebi Güell era un burgès paternalista i més val no burxar gaire en com va fer els diners a Cuba, però va deixar una petjada industrial considerable pel seu caràcter emprenedor i innovador. No es va moure només per millorar la seva economia. També es va interessar perquè els seus treballadors tinguessin una millor formació i qualitat de vida que les que s’oferien a l’època. Per rendir més? Potser sí. Com deia un grupet de la nostra colla: quina diferència entre el Poblat Roca de Viladecans i la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló!
Per cert, una altra obra important relacionada amb Eusebi Güell, a part de les que duen la firma d’Antoni Gaudí, és la fàbrica de ciment Asland que hi ha al Clot del Moro, a Castellar de n’Hug, que també val la pena de visitar.
Mercè Solé