10 de març 2008

Apropem-nos: per la convivència


Apropem-nos és un projecte començat l’any 2001 per iniciativa de veïns i veïnes del barri i tècnics de Serveis Personals del Districte de Sant Martí per donar continuïtat a l’acció solidaria d’entitats i veïns del Poblenou portada a terme durant la tancada d’immigrants en vaga de fam a la parròquia del Sagrat Cor. Amb els anys ha anat sumant persones, entitats i col·lectius en un procés sempre obert a noves incorporacions i definint els seus objectius principals:
- Conèixer la realitat convivencial del Poblenou entre ciutadans i ciutadanes de diverses procedències geogràfiques i culturals.
- Acostar les diverses cultures que conflueixen al barri, creant canals de comunicació per fomentar el respecte, la solidaritat i les relacions mútues.
- Propiciar el diàleg i la participació, contribuint així a prevenir l’aparició de conflictes i dinàmiques d’exclusió social.
El projecte es realitza amb i per als veïns i veïnes del Poblenou, de tots els grups d’edat i de qualsevol procedència, implicant també els serveis que treballen en la zona.
Funciona com una xarxa flexible que relaciona entitats, equipaments, serveis, col·lectius i persones, fent circular la informació sobre recursos i activitats al barri, impulsant iniciatives i canalitzant accions que permetin avançar cap a l’assoliment dels objectius esmentats.
La nostra forma de treballar és en comissions, que porten a terme les activitats que es decideixen en un plenari en què hi participem tots i fa el seguiment del que fem, del que cal fer, de les incidències al barri en les quals cal que Apropem-nos pugui fer el seu paper de propiciar el diàleg i el respecte entre els veïns sigui quina sigui la seva procedència.
El valor afegit del nostre treball en xarxa és que estem en pla d’igualtat els tècnics dels serveis i les entitats del barri, els veïns i veïnes que participen a nivell personal i les persones responsables de serveis con la biblioteca, la ludoteca o les parròquies.
Aquestes són algunes de les activitats i àmbits d’actuació d’Apropem-nos:
- Espais de debat, reflexió i coneixement mutu, com els tallers de llengua (castellà, català, àrab, urdu...) i cultura (cuina, música...), el “Te i Cafè” (tertúlia al voltant d’un tema), festa anual d’Apropem-nos al maig, etc.
- Lleure infantil i juvenil associat a l’educació en valors.
- Contactes i intercanvis amb organitzacions, moviments socials, etc., d’altres llocs que es dediquen a temes afins.
- Estudi de la situació de la immigració al barri mitjançant entrevistes, grups d’opinió, etc.
- Difusió del projecte i d’activitats que hi tenen relació a través de cartells, fulls informatius, revistes, vídeos i altres mitjans.
A finals del 2006, el projecte Apropem-nos entra a formar part d’un Pla de Desenvolupament Comunitari, promogut per la Regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Barcelona, amb la finalitat de dinamitzar el treball comunitari als barris, aportant recursos econòmics. Apropem-nos ja funcionava, però calia una ajuda econòmica per reforçar tot el que ja anem fent, sobretot les classes de castellà i català amb més de 200 persones aquest curs.
Una altra activitat que per fi hem pogut posar en marxa és el Punt d’Acollida i Assessorament que doni resposta a les primeres necessitats que anem detectant en el dia a dia amb els nous veïns i veïnes del Poblenou.
Ernestina Ródenas (publicat el febrer de 2007)

Més informació sobre Apropem-nos al Centre Cívic Can Felipa, c/Pallars 277, tel. 93 266 44 41 (Laura i Laia) Correu electrònic: apropemnos@mail.bcn.es