26 d’oct. 2007

Sopa de castanyes

Arriba la tardor i “és el temps de les castanyes”. No voldria pas que caigués en l’oblit que nosaltres aquí celebrem Tots Sants i la festa dels difunts, i ho dic perquè darrerament quan arriba la tardor cada vegada sento parlar més de zombies (personatges que no estan ben bé difunts), bruixes, carbasses i disfresses. De tal manera que una ja no sap si és carnestoltes, si això és Hollywood o si és un “aquelarre”. Tenim una gran facilitat per incorporar, sense cap mena de problema, certes festes o tradicions que no tenen res a veure amb la nostra cultura i que ni tan sols es justifica, que jo sàpiga, per la gran quantitat de població anglòfona que viu al nostre país. En canvi posem el crit al cel en quan es parla de ser tolerants i acostar-nos a les tradicions i costums de gent d’altres cultures que viu i treballa a la nostra terra. Què tindran uns que no tinguin els altres? Per ajudar a recuperar les nostres tradicions avui us ofereixo una sopa de castanyes, un fruit molt saludable i nutritiu que tradicionalment mengem torrat en aquella paella foradada.
Ingredients per a 4 persones: 450 gr. de castanyes; 1 ceba; fonoll fresc; 50 gr. de mantega; 50 gr. de formatge fresc; 1 litre de brou de pollastre; nata líquida; pebre i sal. Per decorar: xampinyons, dauets de pernil salat...
Preparació: Traiem la primera pell de les castanyes i les posem al foc amb aigua freda. Passats uns 20 minuts les traiem de l’aigua i els traiem la segona pell. Les tallem en trossets molt petits. També tallarem la ceba i el fonoll molt fins. Posem la mantega en una cassola; quan s’hagi fos, sofregirem les castanyes i la ceba durant uns 10 minuts, després hi afegim el fonoll i ho daurem tot uns minuts més. Posem a escalfar el brou de pollastre i quan estigui ben calent hi tirem el formatge fresc i li donem unes quantes voltes fins que es desfaci. Aboquem el brou dins la cassola on tenim el sofregit de castanyes. Rectifiquem de sal i pebre al nostre gust i deixem coure durant una mitja hora més. Uns minuts abans de servir-la hi afegim un mica de nata líquida.
Podem posar dins la sopa uns “tropezones”, sofregint uns xampinyons i uns dauets de pernil salat.
Tere Jorge