10 de juny 2007

Gaspatxo d'alvocats (per Tere Jorge)


L’alvocat és una fruita que sempre m’ha resultat molt curiosa. Des de sempre cada vegada que la veig no puc deixar de pensar que sembla una oliva gegant, un d’aquells fenòmens estranys de la naturalesa. El seu pinyol és com una pilota de ping-pong, perfectament rodó i consistent. No obstant per nosaltres és una fruita exòtica que associem a climes càlids, platges paradisíaques, broncejats i pareos (es nota que arriba l’estiu). El que és cert és que ens resulta un aliment bastant insípid i normalment l’utilitzem acompanyat d’altres aliments que li donen més “vidilla” o bé com a etern “segundón” (per donar color a les amanides). Avui us ofereixo un plat refrescant amb l’alvocat com a protagonista destacat, destronant al mateix tomàquet, rei indiscutible, fins avui, dels gaspatxos.
Us hi atreviu?
Ingredients per a 4 persones: 4 alvocats; 2 grans d’all; 3 llimones; 2 gots d’oli d’oliva; 10 o 12 ametlles; 2 litres d’aigua; sal i pebre negre; 1 llauna d’anxoves; 2 ous durs; uns daus de pa torrat.
Preparació: Pelem els alvocats. Espremem les llimones i pelem els alls. A continuació triturem els alvocats amb el suc de llimona, els alls, les ametlles i la sal. Sense deixar de batre, afegim l’oli molt a poc a poc i seguidament l’aigua freda. El tastem i rectifiquem de sal, si cal, i hi afegim pebre al nostre gust. El posem a la nevera fins al moment de servir.
Es recomana servir aquest gaspatxo molt fred, acompanyat de daus de pa, anxoves tallades a trossets i ou dur picat.
Si us agrada més espès, podeu posar-hi pa remullat tal i com feu en el gaspatxo tradicional.

Agulla 55. Juny 2007