10 de nov. 2007

Eben

Eben, Ryszard Kapuscinski, Editorial Empúries, Barcelona 2006
L’edició original polonesa d’aquesta obra sobre l’Àfrica de bona part de la segona meitat del segle xx es va publicar el 2001, o sigui que el recull dels diversos capítols està fet amb una gran perspectiva; aquest gran periodista, nascut el 1932, va morir a principi d’aquest any 2007.
Us recomano vivament la lectura d’Eben. Àfrica és una gran desconeguda. I el periodista ens l’acosta d’una manera àgil i rigorosa, amb informació de primera mà, fruit dels molts anys de viure a diversos punts del continent. I de viure-hi a prop de la gent, convivint-hi, lluny dels circuits turístics típics i tòpics.
La colonització, l’accés a la independència, els governs, els exèrcits, les persones amb el seu tarannà, la vida quotidiana, els sentiments profunds, les massacres continuades i sovint ignorades, les olors, els colors..., res de tot això s’escapa de la mirada de Kapuscinski.
L’obra és un primer pas per conèixer Àfrica seriosament. La lectura d’aquest llibre ajuda a contextualitzar molt més la informació (poca) que ens arriba del nostre continent veí tan pròxim físicament. El continent d’origen de moltes persones que intenten tirar endavant vivint entre nosaltres. I llegir aquest llibre segur que també ens ajudarà a contextualitzar-los humanament.
Ah, i si us vaga, busqueu informació sobre aquest interessant periodista i les seves obres. Poseu el seu nom al cercador i podreu espigolar, entre força informació, una bona entrevista que se li va fer el 2002 i altres articles sobre ell. Josep Pascual