20 de nov. 2007

Arròs mediterrani (o de la costa)

Segons la tradició d’origen bíblic, els tres fills de Noè, Sem, Cam i Jafet, van donar lloc a tres llargues descendències que es van estendre per tot el món. Cada un d’ells es va instal·lar en un continent i també es van repartir els tres cereals més importants: Sem, que era el primogènit, es va reservar l’arròs i es quedà a viure a l’Àsia; Cam, va triar el mill i es va instal·lar a l’Àfrica; i Jafet, va triar Europa i el blat. Cada un d’aquest cereals ha constituït la base alimentícia dels habitants d’aquestes primitives parts del món. El cas és que l’arròs és l’aliment de major consum en el nostre planeta (no se sap si és perquè Sem va ser el més prolífic dels tres germans o per les pròpies qualitats del cereal, que és amic i company de tota mena d’ingredients). En definitiva un aliment amable, no rebutja ni és rebutjat per cap ingredient, i ens treu ràpidament de bastants compromisos.

Ingredients: arrós (1 got d’aigua ple d’arrós per a cada dues persones); una llauna d’anxoves; xampinyons laminats; un grapat de nous; mig paquet de formatge ratllat; un all; julivert; una pastilla de caldo de carn; oli d’oliva (un got i mig); un ou.

Preparació:

Es fa bullir l’arròs (per cada got d’arròs n’utilitzarem dos d’aigua) aproximadament durant 16 minuts i el posem a escórrer.

En un plat barrejarem les anxoves, els xampinyons, les nous, l’all i el julivert, tot tallat a trossets molt petits. Hi afegim el formatge ratllat i la pastilla de caldo de carn també ratllada. En una paella posem a escalfar l’oli d’oliva. Quan estigui ben calent, apartem la paella del foc, i saltegem (dos minuts) la barreja dels ingredients que hem preparat. És molt important que el foc estigui apagat i que remenem contínuament els ingredients per evitar que es cremin i es faci una pasta. De seguida tirarem el contingut de la paella per sobre de l’arròs, que tindrem en una cassola al foc. Ho barrejarem bé i, quan ja estigui calent, s’hi afegeixen un o dos ous batuts (depèn de la quantitat d’arròs) remenant fins que qualli. S’ha de servir de seguida.


Nota:
És recomanable passar l’arròs per aigua freda, una vegada el tinguem a l’escorredora, perquè desprèn el midó i queda més “al dente”.

Tere Jorge

Publicat al número 30, juny del 2002