18 de nov. 2007

Terrina al gust

(o com aprofitar i reciclar escorrialles)

Ja ha arribat la primavera, i amb ella el canvi d’hora, la pujada de les temperatures (suposem), que fa que vingui de gust menjar plats freds, la pluja (esperem) que ajuda la terra a donar bons fruits (i bones verdures), la declaració de la renda (inevitable) que fa que ens plantegem estrènyer-nos el cinturó… Bé. Si barregem tots aquests ingredients primaverals entendreu el motiu d’aquesta recepta que vol oferir una sortida airosa i saborosa a aquelles escorrialles o “culets” de menjar que sovint acaben a les escombraries; això sí, després de passar un període prudencial ignorats a la nevera.

Base: 2 ous, dues llesques de pa de motllo, 1 llauna de llet evaporada (llet “Ideal”), 1 cullerada de tomàquet fregit, sal, pebre.

Per qualsevol terrina que vulguem fer seguirem uns passos comuns, és a dir, agafarem els ingredients relacionats a la base i els barrejarem en un bol amb l’ajut de la batedora elèctrica de manera que obtinguem una barreja bastant líquida. A continuació barrejarem els ingredients que faran de cada terrina una sorpresa diferent. A mi, m’agrada deixar una part dels ingredients sencers per poder trobar-ne els trossos. S’aboca tot en un motllo adient i es pot fer en el microones, 15 minuts a màxima potència, o bé al forn, al bany maria, durant una mitja hora aproximadament. Aquí us oferim algunes possibilitats i que la vostra imaginació en faci més.

Terrina de peix: Amb els “culets” d’un plat de peix a la cassola, d’una sarsuela, etc. O bé fent bullir aquelles rodanxes que queden al congelador (es poden combinar diferents tipus de peix). Un cop bullit o si aprofitem peix guisat, s’ha d’esmicolar i netejar les espines.

Terrina d’espàrrecs i tonyina: Es poden utilitzar espàrrecs de llauna o, ara que és el temps, naturals (s’han de sofregir primer). Si trieu la primera opció, només heu d’escórrer l’aigua dels espàrrecs i l’oli de la toninya de llauna i afegir-ho a la barreja de base.

Terrina d’espinacs amb panses i pinyons: Es tracta d’aprofitar les escorrialles d’aquest plat quan el fem com a primer o bé fer-ho expressament aprofitant que ens queda una mica d’aquesta verdura. Simplement s’ha d’afegir a la barreja de base. Procureu escórrer-les bé de l’oli de sofregir-les perquè no us quedi oliosa.

Terrina de verdures: Es poden aprofitar “culets” de samfaina o d’escalivada o fer un sofregit amb diferents verdures: albergínia, carbassó, pebrot verd o vermell, pastanaga i saltejar-les amb una mica de pernil salat o beicon. S’han d’escórrer bé perque no deixin anar oli.

Terrina al teu gust: Aquí pots escriure la teva i si t’hi animes ens la fas arribar.

Tere Jorge

Publicat al número 29, abril de 2002