30 de nov. 2007

Bacallà gratinat

Aquests darrers dies la cuina, bé, els seus estris, han estat la veu de la Pau (ep, la recepta va ser publicada l'abril del 2003, en plenes concentracions contra la guerra de l'Irak!). Per uns moments han canviat l’escalforeta dels fogons per la fredor de la nit per deixar sentir la veu dels que no volem ser còmplices de la guerra. Ja sabeu que em refereixo a “les cassolades”, les convocades i les espontànies. Algunes d’aquestes cassoles i altres estris han acabat els seus dies en aquestes jornades però ha estat per una bona causa (jo us demanaria que no les llenceu, que les guardeu com a record d’aquesta protesta que ens feia sentir col·lectiu i poble pacífic, en revolta contra la injustícia). Bé, i ja que estem a les acaballes de la Quaresma i enfilant la Setmana Santa (tot i que la revista la rebreu segurament després de Pasqua), no m’he pogut estar de proposar-vos un plat de bacallà senzill, ràpid i que no necessita cassola per això de no distreure-les de la missió que aquest dies tenen encomanada.

Ingredients (per a quatre persones): 4 lloms de bacallà dessalat; 1 ou; 3 o 4 alls; oli; llet (optatiu); farina; pebre; una mica de sofregit de tomàquet.

Preparació: Un cop dessalat el bacallà, s’empebra i es passa per farina per fregir-lo. Només cal fregir-lo volta i volta (2 minuts màxim). Es disposen els lloms en una safata resistent al forn. En el mateix oli es fregeixen, a foc molt lent, uns tres alls tallats a làmines primes fins a enrossir-los. Es reparteixen per sobre dels trossos de bacallà.

Prepararem una maionesa amb l’ou, l’oli i un all tallat (si voleu podeu afegir-hi un raig de llet que per aquest plat no hi va gens malament i així aconseguirem que quedi una mica més líquida). Cobrim els lloms de bacallà amb la maionesa i ho posem al forn a gratinar fins que la part de sobre quedi daurada.

Per servir-lo en el plat hi posarem una base de sofregit de tomàquet i el bacallà gratinat a sobre. Bona Pasqua.

Tere Jorge

Publicat en el número 34, l'abril del 2003