3 de gen. 2008

Ser dona i musulmana

Ser dona i musulmana. Dolors Bramon. Ed. Cruïlla i Fundació Joan Maragall, Barcelona, 2007.
La condició de les dones en les societats islàmiques és una de les qüestions que més ha interessat i escandalitzat els homes i les dones de les societats occidentals. Hi ha molts tòpics, prejudicis i buits en la percepció que tenim d’aquesta qüestió, i sovint ens n’arriben només els aspectes més polèmics.
Dolors Bramon, que és professora d’estudis àrabs i islàmics a la Universitat de Barcelona, tracta el tema amb molt de respecte. Ens vol acostar al món musulmà per fer-nos conèixer aquesta cultura i religió tan desconeguda per la majoria de nosaltres.
Amb el seu estudi sobre la situació de les dones en el món islàmic, desfà molts tòpics, argumentant amb coneixement el lloc que ocupen les dones en els diferents països de tradició islàmica.
Fa una clara distinció entre el que hi ha escrit a l’Alcorà i el que s’imposa com a llei i que prové de les tradicions patriarcals de cada país, moltes anteriors a l’arribada de l’islam, i que encara perduren en moltes cultures.
Sorprèn comprovar que en la major part de l’Alcorà es dóna valor i reconeixement a les dones, i que, en canvi, si hi ha alguna part que va en contra de les dones és aquesta la que ha passat davant de tot i s’ha convertit en llei discriminatòria i culpabilitzadora de les dones. Els homes musulmans s’aprofiten d’aquestes aleias per fer prevaler el seu domini sobre elles.
Això m’ha fet pensar en la nostra tradició cultural dita cristiana, que també ha abusat llargament de textos de l’Antic i el Nou Testament per carregar a les dones el farcell pesat de la culpa i tenir-les en la inferioritat. Encara avui no som aptes per presidir l’assemblea eucarística de les nostres comunitats cristianes.
Us recomano la lectura de Ser dona i musulmana, lectura fàcil per la claredat i senzillesa amb què està escrit tot i l’amplitud i complexitat del tema.
I per acabar, val la pena recordar que Dolors Bramon, l’any 2001, ja va publicar Obertura a l’islam, una introducció al coneixement de l’islam: conceptes fonamentals, evolució, vida religiosa, branques de l’islam i corrents de pensament.
Ernestina Ródenas

1 comentari:

Silveri Garrell ha dit...

Doncs, poseu-vos a esborrar de totes le biblies el capítol del Genesi on posa "l'home te dominarà". A ben segur tindrieu una mica de feineta.