17 de gen. 2008

Patates emmascarades

Durant la temporada boletaire entre els mesos de setembre i octubre a diferents poblacions del Berguedà es celebren festes i mercats dedicats als bolets. Això dóna pas també a un tipus de cuina amb molta personalitat i a vegades bastant desconeguda. Avui descobrirem un plat que està a mig camí entre les patates d’Olot i el trinxat de la Cerdanya i que té la gràcia de combinar un gran nombre d’ingredients típics de la comarca. Una curiositat: al Berguedà, malgrat el canvis provocats per la revolució industrial han aconseguit mantenir la tradició del cultiu dels cereals fins als nostres dies. Els segadors viatjaven en colles cap a la Cerdanya i competien entre elles per veure quina treballava amb més eficàcia. Al final de l’estiu, l’home que portava la camisa més suada rebia un premi a l’esforç (en fi, la camisa en qüestió devia caminar sola). Com veureu, el d’avui és un plat consistent en si mateix, però és que els treballadors del camp “suaven la samarreta”.

Ingredients per a quatre persones: 1 kg. de patates; 150 g. de llardons; 150 g. de botifarra negra o blanca del perol; 4 talls de cansalada; 100 g. de fredolics; 150 g. de col; un o dos grans d’all; julivert.

Preparació: En una cassola amb aigua i sal es couen les patates, pelades i tallades a trossos, juntament amb la col. Mentrestant es fregeix la cansalada amb poc oli fins que estigui ben cruixent. Quan la treieu cal posar-la sobre paper de cuina per treure-li l’oli sobrant. A la mateixa paella posem la botifarra tallada a trossos i els llardons; afegim els fredolics amb l’all i el julivert picats. Ho cuinem a foc mitjà durant una estona.

Quan les patates i la col siguin ben cuites, les escorrem i les posem en un recipient per aixafar-les bé. Un cop fet, afegim el sofregit de botifarra i fredolics que hem preparat abans. Es barreja tot i es formen amb la mà petites hamburgueses que fregirem (amb poc oli), acompanyades, a l’hora de servir-les, de les rostes de cansalada que teníem reservades.

Tere Jorge. Publicat en el número 51