15 de gen. 2008

Timbal tebi d'escalivada

Ja sabeu com m’agrada proposar plats que fusionin diferents cuines i tradicions. Avui us ofereixo un plat que combina dos països mediterranis: la cuina catalana tradicional, arrelada als productes de la terra (de l’hort) i la més sofisticada i, a voltes vanitosa, cuina francesa. Tot plegat forma un bon timbal que ens aportarà un esclat de sensacions al paladar molt adient a aquests dies de revetlla. Gairebé podem comparar el plat d’avui amb aquestes fonts lluminoses de colors, que junt amb altres artilugis pirotècnics fan les delícies d’una minoria i provoca un bon ensurt a la resta. Espero que sigui un deliciós ensurt.

Ingredients per a quatre persones:
Per al timbal: 4 pebrots vermells, 4 pebrots verds, 4 cebes de figueres, 2 albergínies, 4 talls de formatge de cabra de dos dits de gruix (és aquest formatge rodó).
Per fer el paté d’olives (Tapenade): 1 llauna d’olives negres sense pinyol, 1 all, 1 cullera de cafè de tàperes, 6 anxoves de llauna, ½ cullerada de cafè de conyac o brandi, pebre i sal, oli d’oliva.
Preparació: Posem a escalivar les verdures al forn. Les deixem refredar i traiem la pell dels pebrots i les albergínies. Per tal que els pebrots no perdin gens del seu sabor, tindrem preparat un got d’aigua per anar-nos rentant els dits quan li retirem la pell i les llavors (mai no posarem el pebrot sota l’aigua). Tallem totes les verdures en tires i les disposarem per capes formant unes muntanyetes o timbals (una per persona).
A sobre hi posarem una capa de paté d’olives, que farem de la següent manera: agafem tots els ingredients de la Tapenade i ho triturem amb el batedor elèctric, afegint-hi l’oli d’oliva fins que aconseguim una pasta consistent.
Ja només queda col•locar el tall de formatge a sobre de cada timbal i posar-ho al grill uns minuts fins que el formatge es comenci a fondre (dos minuts aproximadament).
Tere Jorge
(Publicat en el número 50)