28 de gen. 2008

Salmó fumat

(Agraïm la inspiració a Eva Sannum)

Els reis vénen, vénen de la muntanya, i porten… Ara que s’acosten les festes nadalenques, us oferim una recepta casolana per tal de poder gaudir de salmó fumat a molt bon preu i sense gens ni mica de feina. Això ens permetrà acostar-nos a una altra monarquia que sembla ser que emparentarà amb la societat noruega. Nosaltres ens avancem a l’esdeveniment i els suscriptors de L’Agulla seran els primers a adpatar-se als temps que han de venir. I si mai el proper candidat a rei hagués de marxar del seu país, sempre ens quedarà el salmó fumat. Bones festes.

Ingredients:

Salmó fresc (sencer o una cua gran); 1 kg. De sucre; 1 Kg. de sal; 150 grams de boletes de ginebre (en castellà “enebro”), que es pot trobar en els herbolaris.

Preparació:

A la peixateria, fer obrir el salmó sencer o bé la cua per la meitat i treure l’espina gran. Abans de preparar-lo s’ha de rentar el salmó i amb unes pinces de depilar s’han de treure totes les espines que queden en els lloms (si no hi aneu en divendres o dissabte, és possible que a la peixateria us ajudin en aquesta feina). Es barreja en un recipient el sucre, la sal i el ginebre. En una plata, una mica fonda i suficientment gran per contenir el salmó, es cobreix la base amb la meitat de la barreja i es col·loca la primera meitat del salmó de manera que la part platejada quedi cap amunt; col·locar després l’altra meitat de salmó sobre la primera, tocant-se les cares platejades (ara tindrem la part asalmonada a la vista) i recobrir amb la resta de la barreja de manera que quedi completament enterrat el salmó. Deixar en el frigorífic durant 72 hores. Passat aquest temps, treure el salmó de la barreja i sobretot el ginebre que queda enganxat a la pell. Eixugar-lo bé amb paper de cuina i embolicar-lo amb un drap per guardar-lo en el frigorífic. Quan necessitem utilitzar-lo el tallem a filets com si es tractés del pernil. Queda molt bo si ho amaniu amb oli d’oliva.

Sembla màgic, oi?, però els reis també ho són.

Tere Jorge. Publicat al desembre del 2001