20 de gen. 2008

Rotllo de formatge, herbes i espàrrecs

Sembla que va ser ahir que donàvem la benvinguda al nou any i ja hi tornem. Aquest final d’any ha estat força mogut: estatut, constitució, llei d’educació, Cope, pluges, i tot el que no sabem… Ui! Em sembla que m’estic embolicant. S’acosta Nadal. Aquest any les festes cauen en cap de setmana (això hauria d’estar prohibit). No tindrem prou dies per complir amb els recorreguts gastronòmics familiars i la cosa es complica. Us oferiré un plat bastant lleuger, molt atractiu i saborós que us farà quedar molt bé com a primer. Ja veureu que és un suggeriment molt enrotllat, per si la cosa estava poc embolicada.

Ingredients: 175 gr. de mató; 150 ml. de nata líquida; 4 ous (hem de separar els rovells de les clares); 400 gr. d’espàrrecs verds (en conserva); 150 gr. de pernil salat (podeu substituir-lo per salmó fumat); 200 gr. de gruyère ratllat; 3 cullerades grans d’herbes (podeu escollir entre el julivert, l’orenga o herbes provençals segons us agradi); sal; pebre negre; paper vegetal per cuinar (dues làmines); mantega i formatge parmesà ratllat per cobrir un motllo.

Preparació: Preescalfar el forn a 200 graus, mentre preparem el rotllo. Folrar un motlle amb paper vegetal que untarem amb la mantega i el formatge parmesà ratllat per sobre; el motlle ha de ser quadrat o rectangular amb unes mides aproximades de 22 cm x 32 cm. En un bol hi posarem uns 60 gr. de mató i hi afegirem la nata líquida barrejant fins que quedi uniforme. Hi afegim els rovells un per un sense deixar de batre. Afegim el formatge gruyère, les herbes que hem triat i salpebrem al nostre gust. A part muntem les clares a punt de neu i les afegim a poc a poc a la crema anterior. Una cop feta, aboquem la crema resultant en el motlle que ja teníem preparat. Ho posarem al forn fins que pugi (aproximadament uns 12-15 minuts). Quan estigui llest, es deixa refredar i el desmotllem sobre l’altra làmina de paper vegetal (que també haurem preparat de la mateixa manera: és a dir, untat amb mantega i formatge parmesà). A poc a poc traurem el paper que ens ha quedat a sobre. Mentre deixem que la base es refredi, preparem el farcit. S’han d’escórrer molt bé els espàrrecs perque no deixin anar gens d’aigua. Barregem la resta del mató (115 gr.) amb dues cullerades d’aigua. Estendrem la crema resultant sobre la base i a sobre hi anirem posant els espàrrecs aliniats (en horitzontal). Hi afegim el pernil salat tallat en trossets petits. Suaument anirem enrotllant la base sobre si mateixa fins que ens quedi com un braç de gitano (no tingueu por, ja que els espàrrecs no es mouran perquè quedaran enganxats a la crema de mató). Aquest plat es pot servir fred o calent tallat a rodanxes. L’acompanyament és cosa vostra.

Tere Jorge. Publicat el desembre del 2005