6 de gen. 2008

Kronos Karavan


Kronos Karavan. Quartet Kronos amb Zakir Hussain, Taraf de Haidouks, Kayhan Kalhor, Ziya Tabbassian, Ali Jihad Racy, Souhail Kaspar, Martyn Jones. Publicat l’any 2000.
El Quartet Kronos és un quartet clàssic nord-americà amb 40 anys d’història aparentment d’allò més formal: dos violins, viola, violoncel. Tots músics de primera. S’han especialitzat en música contemporània (Riley, Glass, Gorécki, Pärt, Piazzola…), però el que em resulta més atractiu és la seva manca de prejudicis. Mirant la seva discografia, el quartet fa incursions a la música africana, a la música gitana, mexicana i fins i tot a Bollywood. Ha col·laborat també en bandes sonores del cinema.
Us recomano “Caravan”, un viatge musical amb compositors nascuts a Iugoslàvia, Portugal, Índia, Mèxic, Romania, Hongria, Califòrnia, Argentina, Iran i Líban. Osvaldo Golijov, argentí, és qui dóna unitat a les composicions. El quartet compta amb la col·laboració d’instrumentistes dels països orientals i són una mostra de virtuosisme conjunt i de música en majúscula. En fi, un goig. Mercè Solé